Senin, 27 Juni 2016

Resep Puding Kek Berlapis dan Cara Mudah Membuatnya

 resep puding kek berlapisBahan-Bahan:


  • 300 gm Kek Coklat Lembab

Lapisan Tengah


  • 30 g tepung kastad
  • 1 biji kuning telur
  • 600 ml air
  • 150 ml susu cair
  • 100 g gula pasir
  • 1 camb serbuk agar-agar
  • Sedikit pewarna kuning


Lapisan Atas 


  • 30 gm tepung jagung
  • 500 ml air
  • 150 ml susu segar
  • 50 g gula pasir
  • 1 camb serbuk agar-agar
  • 100 g coklat putih, dihiris


Cara Membuat:

1. Iris tipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.

2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.

3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.

4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.

5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.

6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih. Kacau atas api perlahan hingga pekat.

7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.

8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Previous Post
Next Post

0 komentar: